szukaj
Chlorella Vulgaris – brzmi groźnie

Chlorella Vulgaris – brzmi groźnie

Lekarze dla przedszkolaków - Chlorella
Lekarze dla przedszkolaków - Chlorella
Streszczenie:

Chlorella to alga, której właściwości badane są od lat. Ta niepozorna roślina jest źródłem ponad 70 substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są to przede wszystkim żelazo, witaminy z grupy B, białko i karoten. Suplementacja chlorelli jest zalecana kobietom w ciąży – liczne badania potwierdziły jej pozytywny wpływ na rozwój płodu.

Co to jest chlorella?

Chlorella jest jednokomórkowym glonem, występującym powszechnie w słodkich wodach w krajach dalekiej Azji – głównie w Japonii i na Tajwanie. Swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza dużej ilości chlorofilu. Najbardziej znanym gatunkiem jest Chlorella vulgaris(chlorella zwyczajna).

Algi, a przede wszystkim chlorella, są stosowane na całym świecie przez miliony osób. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się w Japonii i USA, gdzie zaczęto dodawać ją do żywności już po II wojnie światowej. Natomiast w latach 60. XX wieku rozpoczęto jej hodowlę na masową skalę. Nadal prowadzone są liczne badania naukowe w celu poznania wszystkich właściwości chlorelli.

Właściwości chlorelli

Chlorella zawiera w sobie ponad 70 substancji, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. Ta niewielka alga składa się w 60% z wysokiej jakości białka zbudowanego z 19 aminokwasów. 3 gramy chlorelli dostarczają go tyle samo, co 36 gramów wołowiny. Ponadto jest to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu linolenowego, chlorofilu i błonnika.

Chlorella jest nazywana naturalną multiwitaminą. Ciężko się z tym nie zgodzić, biorąc pod uwagę fakt, że stanowi ona cenne źródło witaminy B12, kwasu foliowego (B9), biotyny (B7), witamin: A, C i E oraz minerałów:

  • magnezu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • cynku,
  • selenu,

Właściwości i działanie chlorelli zostały potwierdzone w licznie przeprowadzonych badaniach klinicznych. Jest ona uznawana za najlepiej zbadany zielony produkt oraz jedną z najzdrowszych naturalnych substancji. Suplementacja chlorelli jest zalecana w celu poprawy zdrowia oraz zapobiegania niedoborom składników odżywczych – zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz kobietom w ciąży.

Działanie chlorelli na organizm

Działanie chlorelli na organizm jest widoczne po kilku tygodniach regularnego stosowania. Można spożywać ją w formie suplementów diety: kapsułek i tabletek lub w postaci proszku, z którego przyrządza się koktajle oraz przyprawy do niemal wszystkich dań. Należy zwrócić uwagę, aby dany preparat zawierał chlorellę o zmiażdżonych (rozerwanych) ścianach komórkowych – dzięki temu wzrasta jej przyswajalność.

Dzięki swoim właściwościom chlorella:

  • stymuluje układ immunologiczny

substancje zawarte w chlorelli pobudzają produkcję komórek odpornościowych, zwłaszcza makrofagów oraz wzmacniają naturalne bariery ochronne organizmu;

  • regeneruje jelita i usprawnia ich perystaltykę

regularne spożywanie chlorelli wspomaga wzrost dobrej mikroflory bakteryjnej, a zawarty w niej chlorofil łagodzi choroby układu trawiennego;

  • obniża poziom cholesterolu we krwi

wiąże nadmiar cholesterolu i wspomaga jego usuwanie z organizmu;

  • ma właściwości antybakteryjne

chlorella przyspiesza gojenie ran oraz zapobiega powstawaniu stanów zapalnych;

  • neutralizuje wolne rodniki

chlorella zmniejsza stres oksydacyjny i spowalnia proces utleniania komórek;

  • zapobiega niedoborom żelaza

duża zawartość żelaza, chlorofilu i witaminy C w chlorelli zapobiega niedokrwistości, jest także przydatna w jej leczeniu;

  • wspomaga metabolizm glukozy i lipidów

chlorella zmniejsza poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej

  • wspomaga przyswajanie innych mikro i makroelementów

dzięki zawartości dużej ilości białka chlorella zwiększa bioretencję witamin i minerałów.

Osoby, które regularnie spożywają chlorellę zauważają u siebie znaczną poprawę samopoczucia, mniejszą podatność na infekcje układu oddechowego, lepsze trawienie, a także poprawę wyglądu cery.

Chlorella a oczyszczanie organizmu

Chlorella wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn powszechnie obecnych w środowisku (metale ciężkie, alkohol, konserwanty w żywności), a tym samym wspomaga pracę wątroby. Dzięki nietypowej budowie błony komórkowej może ona wiązać szkodliwe substancje i przyspieszać ich wydalanie, a zawarte w niej składniki uszczelniają ściany jelit, co zapobiega zatruciom. Dotychczasowe badania i eksperymenty naukowe potwierdzają, że chlorella usuwa kadm, ołów, metylortęć i dioksyny.

Chlorella w ciąży

Po zapłodnieniu w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian, zwiększa się także zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Bardzo łatwo więc o niedobory, zaburzające prawidłowy rozwój płodu i zdrowie przyszłej mamy. Szczególnie groźny jest niski poziom żelaza, prowadzący do anemii. Jest to dosyć częste zjawisko, a pierwiastek ten nie zawsze udaje się uzupełnić przy pomocy diety. Dlatego, ze względu na dużą zawartość żelaza, kwasu foliowego, białka i minerałów, wskazane jest przyjmowanie chlorelli w ciąży.

Liczne badania naukowe potwierdzają wpływ chlorelli na rozwój płodu. Odpowiada za to przede wszystkim zawarty w niej kwas foliowy [1], który:

  • reguluje wzrost i podział komórek,
  • wpływa na rozwój układu nerwowego i mózgu,
  • zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej (bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa),
  • wpływa na masę urodzeniową dziecka.

Chlorella pozwala także zmniejszyć ilość i transfer dioksyn z organizmu matki do płodu aż o 26% [2]. Substancje te powodują deficyty rozwojowe, osłabiają układ odpornościowy dziecka i są przyczyną wielu chorób na późniejszych etapach życia.

W chlorelli obecny jest także CGF (Chlorella Growth Factor), czyli czynnik wzrostu. Wspomaga on wzrost, odnowę i regenerację komórek, co ma ogromne znaczenie dla rozwijającego się organizmu.

[1] http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15985279

Bracia Rodzeń

udostępnijFacebook
Dołącz do dyskusji

Bracia Rodzeń – Lekarze dla przedszkolaków

#zdroweNIEjedzenie to potężne narzędzie w leczeniu chorób metabolicznych( insulinooporność, cukrzyca T2, otyłość, stłuszczenie wątroby i wiele innych). Nauczymy Ciebie jak je stosować i zdrowo żyć.

Bracia Rodzeń

Śledź nas

Nasze media społecznościowe są super